line decor
line decor

Glädjestipendium pristagare 

Daniel Berlin har i Skåne Tranås skapat en gastronomisk destination i vår unika Österlenmiljö.
Trots avståndet till större städer har han lyckats fånga en stor publik för spännande och unika smakupplevelser.
En nyskapande gastronomi har byggts upp genom kontinuerlig utforskning av sitt närområde efter fräscha råvaror och smaksättare som säsongen kan erbjuda.
Han har gett Skåne Tranås och vår bygd ett nytt ansikte och blivit inte bara Sveriges utan en av världens mest intressanta restauranger i sin presentation av nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinarisk teknik.
Genom sitt gedigna hantverk, som bygger på känsla och kompetens, har han gett gastronomin ett nytt språk som förmedlas till världen från lilla byn Skåne Tranås.
 Genom sitt ”bynära” sätt har hans företagssatsning och utveckling bidragit till ett ökat turistiskt värde för vår kommun och bygd, till allmän glädje för invånarna i Skåne Tranås.

 


Elna Marie Larsson får priset för sina studier av hjärnans funktioner med hjälp av utvecklad teknik.
Genom sitt revolutionerande arbete med magnetröntgen har hon visat hur vi kan nå bättre kunskap kring bland annat hjärnans funktioner och dess sjukdomar. Hennes vetenskapliga arbete har inneburit genomgripande insatser som skapar glädje och nytta för andra.
Elna Marie är född i Gärsnäs.

2018
Daniel Berlin 

2019

Elna Marie Larsson

Lars Jönsson har tilldelats priset för sitt trägna och gedigna arbete inom arkeologin i sydöstra Skåne, sina gedigna kunskaper om Österlens kulturhistoria och fornlämningar och att sprida kunskaper om vår trakts historia till en bred allmänhet.

Lars har sina rötter i trakten, gick gymnasiet i Ystad. Han har fördjupat sina kunskaper med arbete och anställning inom bland annat Malmö museer, Sydsvensk arkeologi, Riksantikvarieämbetet och Lund universitets Historiska museum.

Han har utökat vår historiska kunskap genom sina studier av exempelvis Tommarp som klosterstad, Nedraby för 1000 år sedan, Södra Mellby vid Kivik. Han har skrivit ett tiotal artiklar i vetenskapliga och populärvetenskapliga sammanhang samt ett 100-tal rapporter inom kulturmiljövårdens område bland annat om Österlens medeltida städer, Gladsaxehus på Österlen, S:t Olof 800 år samt om Österlens dansbanor som Kulla vid Rörum och Dungen vid Gyllebo.

Lars bedriver dessutom ett företag Österlenarkeologi som bidrar med rådgivning företrädesvis inom de fem kommunerna Simrishamn, Ystad, Tomelilla, Sjöbo och Skurup.

Lars har genom sin forskning och sitt vetenskapliga arbete, i enlighet med statuterna i Nils Einar Regefalks stipendium, skapat glädje och nytta för andra.

 

2020

Lars Jönsson

Martina och Peter Hjelm har tilldelats priset för sitt arbete att se till att invånarna på landsbygden får utökad service och bättre tillgång till livsmedel, ett viktigt steg för en levande landsbygd.
Efter att Skåne Tranås under ca 15 år varit utan lanthandel förändrade Martina och Peter detta genom sina modiga insatser att inrätta en butik. Och det var inte vilken butik som helst utan en innovativ automatbutik som gick att kombinera med deras övriga entreprenörskap i byn.

Med butiken AutoMat har bybor och andra fått möjlighet att inhandla sina livsmedel från tidig morgon till sen kväll i sin närmiljö. På hyllorna trängs frukt, bröd och toapapper med blöjor, läsk och grönsaker, precis som i vilken vanlig närbutik som helst, men här sköter kunden allt själv.

Både Martina och Peter är fast förankrade i Tranås och brinner för landsbygden samtidigt som gillar utmaningar, kanske framför allt att utmana sig sjäva.

Martina och Peter Hjelm har, i enlighet med statuterna i Nils Einar Regefalks stipendium, tagit initiativ till och genomfört något som är till glädje för invånarna i Tranås (Skåne Tranås) församling

 

2021

Martina & Peter Hjelm

Nils Einar Regefalks stipendium delas ut i samarbete med: